Kuliș a spus, în cadrul unei întâlniri la care au participat ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop și reprezentanți ai ANOFM și ai administrației județene sucevene, că va propune un proiect cu finanțare transfrontalieră pentru încadrarea în muncă a persoanelor cu dizabilități, el menționând că sunt foarte mulți care se întorc cu probleme după ce au participat la războiul din estul Ucrainei, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„E o obligație morală să ajutăm acele persoane”, a spus Kuliș.
El a solicitat autorităților române să găsească finanțare pentru un program prin care copiii persoanelor ucise sau rănite în războiul din estul Ucrainei să beneficieze de o tabără la Marea Neagră.
Kuliș a spus că această inițiativă a fost deja susținută de Ungaria, Polonia și, recent, de Croația.
„Ne întoarcem privirea și spre România să ne ajute”, a spus prim-viceguvernatorul regiunii Cernăuți.
El a mai spus că este nevoie de sprijin și pentru familiile monoparentale sau cu răniți, dar și pentru cei 3.000 de refugiați din estul Ucrainei, în special femei și copii, care au ajuns în regiunea Cernăuți.
„Pe lângă cheltuielile de întreținere trebuie să găsim și locuințe sociale. Ar fi un proiect de susținere psiho-socială a combatanților, a celor ce revin acasă”, a spus Kuliș, care a solicitat județului Suceava să sprijine acest proiect și în fața partenerilor Sucevei din Germania și Franța.
Ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, a spus că Guvernul României a dat un semnal clar atunci când a preluat răniți din Ucraina care să se recupereze în spitale din România.
El le-a cerut oficialilor ucraineni să transmită, în scris, Guvernului României, solicitările lor.
„Sunt convins că vom da o mână de ajutor pentru cazurile sociale”, a spus Pop.
Președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, a spus că autoritățile sucevene au încercat să sprijine populația din Ucraina și că pe perioada vacanței de primăvară 30 de copii din regiunea Lugasnk au fost la Suceava.
„E mai complicat pentru noi să rezolvăm la Marea Neagră, dar rămânem deschiși să primim copii în Suceava”, a mai spus Nechifor.
Kuliș a făcut parte din delegația ucraineană care a participat, luni, la Suceava, la o întâlnire între reprezentanți din Ucraina și România în domeniul ocupării forței de muncă la solicitarea părții ucrainene, care a cerut oficialilor români încheierea unui protocol de colaborare, înființarea unui Oficiu româno-ucrainean pentru ocuparea forței de muncă și realizarea, în comun, a unor proiecte transfrontaliere cu finanțare europeană pentru facilitarea ocupării forței de muncă și măsuri de reconversie profesională.